Ez volt a régi stathelp GYIK, felraktam ide, hátha valakinek valamire jól jön.

Tanácsok:

Ha csak teheted, ne az utolsó pillanatban állj neki megírni a dolgozatodat, mert szemeszter vége felé a stathelpen is nagy a tülekedés, nem biztos, hogy beférsz!

Az adatokat inkább SPSS-ben vidd fel, mint Excelben, mert a konverzió néha nagyon macerás. Ha nem tudod, hogy kell, inkább gyere be és megmutatom, mint hogy aztán ne sikerüljön átkonvertálni.

SPSS ingyen jár az ELTE hallgatóknak (ld. a linket lejjebb)! De a netről sem olyan bonyolult letölteni…

Érdemes elolvasni az APIK műhelymunka útmutatóját akkor is, ha nem náluk írod a műhelymunkádat. A követelmények máshol is hasonlóak. Azóta azt hiszem, van újabb központi követelményjegyzék - B.

Az SPSS-nek kimondottan jó a help része, ha megy az angol, érdemes olvasgatni.

Ha nagy az adatbázisod és nem elég erős a hardvered (főleg a RAM és a proci órajele számít), fejreállhat az SPSS. Ilyenkor azt lehet kipróbálni, hogy lemented egy külön file-ba az adatbázist és kitörlöd belőle azokat a változókat, amikkel éppen nem akarsz számolni.

Ha másoddiplomás vagy, ne próbáld megúszni a statisztika tárgyakat ekvivalenciával, csak ha átnézted az anyagot és biztos vagy benne, hogy már mindent tanultál! (Akkor viszont nyugodtan.)

Gyakran intézett kérdések:

(ezeket majd igény szerint bővítem)


K: Nem fértem be erre a hétre, de szeretnék haladni a műhelymunkámmal, mit csináljak?

V: A következőket mindet meg lehet írni a statisztika nélkül:

  • a teljes bevezetőt + a hipotéziseket
  • az irodalomjegyzéket (ezt nem jó a végére hagyni, mert kis apróságokon is rengeteget lehet szöszölni vele, inkább legyen kész minél előbb!)
  • a módszer részt (!!!)
  • a diszkusszió egy részét: pl. mi az, amit még meg szerettél volna csinálni, de valami nem tette lehetővé… ezt lehet tudni már a vizsgálat befejezte előtt is

K: Hogyan kell az SPSS-ben kétmintás t-próbát csinálni?

V: Analyze / Compare Means / Independent Samples T Test

  • Grouping Variable - az a változó, ami megadja a két csoportot (definiálni kell neki az értékeket, ami alapján elválasztja)
  • Test Variable(s) - az a változó, amiben eltér a két csoport

K: Hol van az SPSS-ben a Welch-féle d-próba?

V: Hogy ne legyen olyan egyszerű az élet, angolul ezt a próbát nem így hívják. Kétmintás t-próbát kell csinálni (ld. feljebb), akkor automatikusan kiszámolja ezt is: az outputban az “Equal variances not assumed” oszlopot kell nézni.


K: Hol van az SPSS-ben a khinégyzet-próba?

V: Ez szintén eléggé el van dugva, ne lepődj meg, ha nem találtad, vagy ha nem azt találtad khinégyzet-próba címszó alatt, amit csinálni szerettél volna. Az a fajta khinégyzet-próba, amiről statisztika órákon szó van, itt található meg az SPSS-ben: Analyze / Descriptive Statistics / Crosstabs - berakod az egyik változót a sorokba, a másikat az oszlopokba, és beikszeled a Statistics / Chi-square -t. A Nonparametric Tests / Chi-square egy másik típusú khinégyzet-próbát számol ki! Ha tudsz angolul, ezen a weblapon jól el van magyarázva a különbség a kettő között.

Hasznos linkek:

  • ELTE SPSS licenc - ezt elrakták valahova máshova azóta
  • Más stathelp időpontok (APIK) - ez biztos megváltozott
  • Kortárs segítők - mindenféle egyetemi élettel kapcsolatos problémával bátran forduljatok hozzájuk!
 
misc/stathelp.txt · Last modified: 2007/10/21 17:49 by prezzey
 
Except where otherwise noted, content on this wiki is licensed under the following license:CC Attribution-Noncommercial-Share Alike 3.0 Unported
Recent changes RSS feed Donate Powered by PHP Valid XHTML 1.0 Valid CSS Driven by DokuWiki